Warning: Creating default object from empty value in /home/rkre4532/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 534
Print this page

Ce este bruxismul

Miercuri, 11 Iunie 2014 14:16

Bruxismul se caracterizează prin forțe ocluzale verticale și orizontale de intensitate mult mai mare decât cele fiziologice. Intensitatea forțelor crește o dată cu vechimea obiceiului.
 

Dacă vi se întâmplă în mod regulat să scrâșniți din dinți sau să încleștați maxilarele în mod voluntar ori involuntar, noaptea sau pe perioada zilei, atunci ar fi indicat să consultați medicul dentist!
 

Bruxismul trece adesea neobservat, având de multe ori o componentă psihologică involuntară. Poate afecta dinții, implantele, lucrările protetice, mușchii, osul alveolar și articulațiile temporo-mandibulare.
 

Urmele pe care le lasă nu sunt de neglijat: dinții se abrazează, se „tocesc”, pot apărea fisuri în smalț, margini dentare care zgârie și deranjează, leziuni de colet etc. De asemenea, pot apărea dureri în articulația temporo-mandibulara, în special dimineața, cracmente (zgomote ciudate) la mobilizarea mandibulei, etc.
 

O metodă de combatere a bruxismului ar fi confecționarea unei gutiere (un mulaj) speciale din cauciuc moale, ce se poartă pe timpul nopții. Ea împiedică frecarea dinților între ei, prevenind astfel uzura lor.
 

Gutiera de bruxism este o piesă protetică subțire și transparentă, realizată dintr-un material ușor și elastic, după modelul exact al dinților tăi. În cabinetul dentar se amprentează dinții, iar în laboratorul de tehnică dentară se toarnă un model de gips al acestora pe care se realizează gutiera propriu-zisă. Este necesară igienizarea gutierei înainte și după fiecare folosire, cu apă și săpun (pastele de dinți deteriorează materialul din care este confecționată).