Cosmetică dentară

Cosmetică dentară

Albirea dentară ambulatorie. Culoarea dinților se modifică în timp din cauza mai multor factori: coloranții din unele alimente, consumul de cafea, ceai, vin rosu, fumatul, înaintarea în vârstă, precum și datorită unor medicamente: tertaciclină, fier.
 

Albirea dentară se realizează numai în urma unei consultații prin care medicul dentist va stabili cauza colorării dinților și va alege metoda de albire care este cea mai potrivită. În primul rând, trebuie să se realizeze înainte o igienizare profesională: detartraj, periaj, Air-Flow.
 

Procedura de albire constă în purtarea unei gutiere în care se găsește un gel pe baza de peroxid de hidrogen. Există gutiere prefabricate cu gel de diferite concentrații și gutiere realizate în cabinet după o amprentă exactă a gurii, iar gelul se aplică acasă dintr-o seringă pe care o primiți în cabinet. Mulajul sau „gutierele” se pun pe dinți seara înainte de culcare și se dau jos dimineața. Tratamentul durează 7 zile.
 

Rezultatul albirii nu este același pentru toată lumea. Astfel, persoanele care au coroane dentare, punți dentare, dinți înnegriți de tratamentele de canal sau de obturații nu trebuie să se aștepte la un rezultat foarte concludent. Efectul albirii dinților poate dura de la șase luni până la un an, dacă se limitează produsele sau alimentele care pot altera culoarea smalțului dentar.
 

Albirea dentară pofesională – în cabinet

Înainte de efectuarea albirii propriu-zise a dinților este necesară o curățare profesională a lor pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului dentar. Odată ce toate aceste pregătiri au fost finalizate, medicul stomatolog va folosi un depărtător de obraji pentru a expune zona estetică a dinților și va folosi produse speciale pentru protecția gingiilor. Gelul pe baza de peroxid de hidrogen va fi lăsat să acționeze timp de 30 de minute, efectele sale fiind potentate cu ajutorul unei surse de lumină specială.
 

De cele mai multe ori, procesul de albire al dinților va continua timp de 12-24 de ore de la finalizarea procedurii, abia după acest interval de timp nuanța dinților putând fi stabilită cu exactitate, iar dacă mai este nevoie se mai poate repeta procedeul. Efectul albirii poate ține până la 18 luni dacă pacientul respecta indicațiile medicului dentist și nu fumează, nu consuma alimente ce pot păta smalțul.
 

Bijuterii dentare

Bijuteriile dentare reprezintă o nouă tendință în cosmetica dentară. Procedura de aplicare nu presupune o tehnica laborioasă, nu afectează deloc integritatea dintelui și nu este dureroasa.
 

Bijuteria dentară presupune o „lipire” a obiectului ales pe dinte, cu ajutorul unor adezivi speciali. Respectând indicațiile de igienă orală, aceasta bijuterie poate rezista pânăla 1-2 ani. Dacă pacientul dorește să renunțe la bijuterie, aceasta se îndepărtează de pe dinte fără probleme și fără consecințe negative asupra dintelui.
 

Fațetarea directă cu compozit

Fațetarea directă se poate realiza de exemplu: la dinții cu tratamente de canal ce nu au răspuns la albire, dinții cu anomalii de formă sau fracturați etc. Procedeul presupune aplicarea artistică a unui compozit de culoarea dintelui pentru a îmbunătăți culoarea, forma sau dimensiunea acestuia.
 

Fațetele dentare

Fațetele dentare reprezinta niște restaurări protetice extrem de fine, minim invasive, ce nu compromit sănătatea dintelui și prin care se pot corecta diverse defecte dentare (carii multiple, obturații vechi, fracturi etc). De asemenea pot fi folosite pentru a îmbunătăți culoarea, forma sau dimensiunea dintelui.
 

Prepararea dintelui pe care vine fațeta se realizează printr-o șlefuire minoră a smalțului (0,6 mm).