Implantologie

Implantologiee

Implantologia orala a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare extraordinara in toate domeniile, punand acum mai mult ca oricand in centrul atentiei deziderateleestetice tot mai inalte ale pacientilor (privind estetica lucrarilo protetice, a tesuturilor gingivale, implantarea imediata postextractionala etc.

Tratamentul implantologic a crescut in popularitate la pacientul tanar si varstnic deopotriva. Implantul dentar este un şurub de titan care înlocuieşte rădăcina unui singur dinte absent, putand servi ca sprijin protetic.
 

Avantajele folosirii implanturilor dentare:

  • înlocuiește unul sau mai mulți dinți
  • este un suport pentru o lucrare protetică cu scopul de a elimina o proteza totală
  • poate fi suportul pentru protezele dentare totale, oferindu-le mult mai multă siguranță și confortabilitate
  • avantajul principal al tratamentului prin implanturi dentare este acela că lasă dinții vecini integri
  • un alt avantaj este confortul obținut, care este superior celui oferit de diferite proteze
  • cresc eficiența masticatorie (nu se deplasează în timpul mișcărilor de masticație)
  • realizează conservarea osului și creșterea densității osoase prin stimulare funcțională
  • cresc rata de succes și longevitate a tratamentului restaurator

 

Etapele tratamentului implantologic

Prima consultatie serveste unei discutii generale cu pacientul: avem nevoie de un set de radiografii, precum şi de un set de analize. Recomandarea pentru acestea o veţi primi personal, dupa efectuarea consultatiei.
 

Diagnosticul si plaificarea tratamentului pe implanturi au evoluat spectaculos prin aparitia tomografiei computerizate (CT), urmata de raspandirea dispozitivelor CTcu fascicul conic (CBCT) cu dozaj redus.
 

Principalele limite ale inserarii implantelor sunt date de cantitatea si calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau nervului alveolar-inferior, cauze legate de starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de afectiuni generale cum ar fi diabetul zaharat, anumite afectiuni ale sangelui, etc.).
 

Pentru aplicarea implanturilor dentare se lucreaza întotdeauna cu anestezie. Dupa ce implantul este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte in afara firelor de sutura (ce se indeparteaza dupa 7 zile) nimic in plus. Un disconfort moderat poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul. Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, poate un timp mai indelungat daca este plasat un numar mai mare de implanturi.
 

Urmeaza perioada de vindecare, asa numita perioada de osteointegrare, care este de 3 pana la 6 luni. Apoi este atasat bontul protetic. Din acest moment protezarea prin coroane, punti sau proteze mai necesita cateva sedinte, deci cateva zile.
 

De retinut este ca fiecare pacient reprezinta un caz unic si de aceea este dificil de mentionat un timp anume.
 

Implantul poate fi aplicat si imediat dupa extractie, in cadrul aceleiasi sedinte, caz in care este "economisita" perioada de asteptare de 4-6 saptamani necesara vindecarii postextractionale.
 

Dupa inserarea implantului dentar poate fi realizata o protezare provizorie, care sa satisfaca pentru moment aceasta conditie, dar care va fi obligatoriu urmata de protezarea definitiva (cu coroane de portelan) la sfarsitul perioadei de vindecare.