Warning: Creating default object from empty value in /home/rkre4532/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 534

Profilaxie

Profilaxie

Periajul profesional are rolul de a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinţilor precum şi colorațiile dentare externe cauzate de alimente, fumat, consum excesiv de ceai, cafea, vin roșu.
 

Acest periaj se realizează cu ajutorul unei periuțe circulare, montată la o piesă, împreună cu o pastă profesională abrazivă. În general, pentru a realiza o igienizare completă este indicat ca periajul să fie asociat și cu o sedință de Air Flow.
 

Detartrajul

Placa dentară se depune mai ales în zonele greu accesibile periajului și autocurățirii, cum ar fi spațiile interdentare, coletul dinților, fețele dentare orientate către limbă. În aceste zone, prin mineralizarea plăcii bacteriene și a sărurilor de calciu din salivă, apare tartrul dentar.
 

Ritmul de depunere de tartru variază în funcție de natura alimentelor și a fluxului salivar. Acesta aderă atât pe suprafața dinților, dar și pe alte zone dure și anume: obturații (plombe), punți dentare, proteze, implante sau aparate ortodontice (fixe sau mobile). Neîndepărtarea tartrului duce la formarea cariilor și apariția bolii parodontale.
 

Primele semne ale prezenței tartrului sunt inflamarea gingiilor sau sângerarea lor frecventă la periaj, apariția unui miros neplăcut în gură, chiar dacă se efectuează perajul și se folosește apa de gură. În plus, depozitele de tartru au un aspect estetic neplăcut.
 

Există două tipuri de tartru: supragingival (deasupra gingiei) și subgingival (sub gingie). Tartrul supragingival are la început o culoare alb-galbui și consistență redusă, iar în timp devine maroniu-negru prin impregnare cu coloranți alimentari sau de la nicotina (la cei care fumează). Unele persoane prezintă o predispoziție individuală, având depozite reduse, moderate sau mari de tartru.
 

Îndepărtarea totală a plăcii bacteriene și a tartrului dentar, o poate realiza doar medicul dentist, folosind una dintre metodele profesionale de curățare a dinților. Îndepărtarea tartrului se face printr-o metodă terapeutică numita detartraj. Detartrajul se poate realiza cu instrumentar acționat manual, cu ultrasunete sau cu aer comprimat (detartraj sonic).
 

Cel mai des întâlnit este detartrajul cu ultrasunete care are o acțiune netraumatizantă pe dinți și gingii, e bine suportat și nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropshihic și care nu au dinți sensibili, iar apa pulverizată de aparatul de detartraj eliberează o presiune locală realizând curățarea zonei, dar și îndepărtarea tartrului dislocat. Nu se recomandă efectuarea detartrajului ultrasonic la persoanele care au reflex accentuat de vomă, probleme respiratorii (astm, emfizem pulmonar, fibroză chistică), pacienți cu pacemaker sau copii.
 

Detartrajul face parte din categoria intervențiilor folosite în general pentru prevenirea îmbolnăvirii dinților, fiind recomandat pentru caracterul său profilactic. Alături de periaj și elementele auxiliare acestuia, detartrajul ajută la menținerea unei igiene bucale adecvate.
 

Se recomandă efectuarea unui detartraj o dată la șase luni, iar la pacienții cu lucrări fixe, implante sau fumători, odată la trei luni. Detartrajul este însoțit de periajul profesional cu paste abrazive speciale și de folosirea unui jet de apă și bicarbonat de sodiu (Air-flow), bine tolerat și fără dureri care elimină și ultimele resturi de tartru, întârziind viitoarele depuneri.
 

Detartrajul ar trebui să se realizeze obligatoriu înaintea oricărei manopere stomatologice, deoarece tartrul permite retenția resturilor alimentare și a plăcii bacteriene, astfel nefiind indicată o extracție sau o manoperă chirurgicală într-o cavitate bucală unde avem șanse mari ca plaga rezultată să se infecteze.
 

Air-Flow

Air-Flow-ul este un aparat care generează un jet puternic de apă+aer+bicarbonat de sodiu, jetul fiind proiectat pe toate suprafețele dentare și mai ales pe cele interdentare și subgingivale (zone inaccesibile periajului manual).
 

Este un tratament profilactic, de îngrijire și prevenție, ce se efectuează după periaj și detartraj, realizând o igienizare profesională completă: îndepărtează resturile de tartru, placa bacteriană, petele/colorațiile extrinseci (cauzate de consumul alimentelor colorate, tutun, cafea, ceai etc.).
 

De asemenea, Air-Flow-ul este indicat și în timpul tratamentului ortodontic, pentru că persoanele cu aparat fix pot întâmpina o dificultate în a igieniza aparatul.